Tavan Boyama Nasıl Yapılır? Tavan Boyası ile Duvar Boyanır mı?

Yeni bir eve taşınırken yapılan en temel işlerden biri evin duvarlarının boyanmasıdır. Aynı şekilde uzun yıllar oturulan bir evde de belirli aralıklarla duvar boyama yapmak gerekir.
28-11-2023
Dakika
Tavan Boyama Nasıl Yapılır? Tavan Boyası ile Duvar Boyanır mı?

Tavan Boyası Nasıl Yapılır?

Tavan boyama işlemine başlamadan önce bir takım hazırlıklar yapılmalıdır. Öncelikle ihtiyacınız olan malzemeleri temin etmelisiniz. Bunları şu şekilde sıralayabiliriz:

     Duvar fırçası,
     İç cephe rulosu,
     Merdiven,
     Boya tepsisi
     Astar,
     Spatula,
     Kalafat,
     Kalafat tabancası,
     Macun bıçak.

Tavan boyama işleminde esasen duvar fırçası yerine uzatma sapı bulunan mikrofiber iç cephe rulosu kullanılır. Duvar fırçası ise tavan kenarlarında kaplama işlemi için gereklidir. Dolayısıyla en çok kullanacağınız gereç iç cephe rulosudur. İç cephe rulosundaki uzatma sapı teleskopik sap olarak da adlandırılır. Rulo bu teleskopik sapa monte edildiğinde yüksek tavanlara ulaşmak kolaylaşır ve boyama işlemi rahatlıkla yapılabilir. Ayrıca iç cephe rulosunun mikrofiber özellikte olması tavanda bulunan kabarcıklara ve tümseklere karşı boyama işlemini kolaylaştırır.

Macun bıçak tavanda bulunan delikler üzerinde yapılacak işlemler için gereklidir. Köşelerde olabilecek çatlaklara karşı ise kalafat tabancası kullanılır.

Tavan boyama işlemi için gerekli malzemeleri temin ettikten sonra evin boyama işlemine uygun hale getirilmesine sıra gelir. Damlatmadan tavan boyama yapılması oldukça zor olduğundan, mümkünse eşyaların boya nedeniyle herhangi bir zarar görmemesi için evin dışına çıkarılması iyi olur. 

Boya yapılan odadaki eşyaların işlem sırasında başka bir odaya taşınması da bir seçenektir. Tavan boyama işlemi bittikten sonra eşyalar odaya geri getirilerek aynı şekilde sırasıyla diğer odaların tavanları boyanabilir. Fakat çoğu kişinin apartman hayatı yaşadığı ve apartman dairelerinin git gide küçüldüğü göz önüne alındığında eşyaların başka odaya taşınması oldukça zordur. Bu durumda eşyaları tavan boyasından koruyabilmek için üzerlerine plastik branda yayılabilir.

Tabanı boya damlamasına karşı korumak için ise plastik branda etkili olmayacaktır. Bunun yerine zemine damla bezi serilmesi uygun olur. [1]  

Tavan Nasıl Boyanır?

Tavan boyama işlemine başlamadan önce astarlama yapılması gerekir. Tavan boyamanın verimli olabilmesi ve zamanla tavanda çatlama ve kabarma oluşmasının önüne geçebilmek için astarlama önemlidir. Boya yapmadan birkaç saat öncesinde 1 kat astar yapılması yeterli olur. Astarlama aynı zamanda tavan boyası sarfiyatını da azaltan bir işlemdir. Tavan boyası emilmediği için daha az boyayla daha geniş bir alan boyanabilir.

Boyama işlemi öncesi tavandaki kabarmaların ve çatlakların kontrol edilmesi de önemlidir. Mevcut çatlaklar boyama işlemi sırasında ruloya yapışarak daha da genişleyebilir. Bu nedenle gereken yerler spatula ile kazılır ve varsa da delikler macunla kapatılır. Ayrıca zımpara işlemi yapılarak tavan boyama için hazır hale getirilir. Zımpara nedeniyle ortaya çıkan toz, süngerle nazikçe alınabilir.



Tavan boyamada en sık karşılaşılan sorunlardan biri tavan dökülmesi durumudur. Böyle bir durumda boya duvara doğrudan sürülmemelidir. Dökülen tavan spatula ile iyice kazınmalı ve üzerine saten alçı çekilmelidir. Alçı kuruduktan sonra zımpara yapılarak boyama işlemine geçilebilir.

Rutubet sorununun olduğu odaların tavan boyamasına da dikkat edilmelidir. Öncelikle rutubetin kaynağı tespit edilerek bu sorun ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde boyanın ömrü çok kısa süreli olur.

Tavan boyama püf noktaları arasında en önemlilerinden biri de eğer duvarlar boyanmayacaksa tavan ile duvarın birleştiği köşelere kağıt bant kaplaması yapılmasıdır. 5 cm kalınlığındaki bir kağıt bant kaplaması yeterli olacaktır. Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra tavan boyama işlemine geçilebilir.

Tavan boyamaya başlamak için boyanın bir kısmı boya tepsisine alınır. Sonrasında rulo boyanın içine batırılır. Rulonun her tarafının eşit şekilde boyaya batırılması duvar boyama sırasında dalgalanma oluşmasını engellemek için önemlidir. Boyamaya kenarlardan başlanır. Boyama rulosu kenardan başlayarak tavanda boydan boya dolaştırılır. Fazla boya eşit şekilde tavana dağıtılır. Bu şekilde tüm tavanın boyaması tamamlanır.

Birinci kat bittikten sonra bu katın kuruması için 2 saat kadar beklenmesi uygun olur. İkinci kat boyama yönünün, ilk boyama yönüne dik olacak şekilde ayarlanması gerekir. Şöyle ki eğer ilk katı boyarken sağdan sola doğru bir yol izlediyseniz, ikinci kat boyamada yukarıdan aşağıya olacak şekilde devam etmelisiniz.

Boyama işlemi sırasında ortam aydınlatmasının iyi olması gerekir. Böylece fazla boya nedeniyle tavanda oluşan dalgalanmalar veya boyaması atlanan kısımlar rahatlıkla görülebilir.

Tavan Boyası Nasıl Hazırlanır?

Günümüzde tavan boyaları hazır olarak satıldığı için boyayı hazırlama işlemiyle uğraşmak gerekmez. En iyi tavan boyası beyaz renkli olanlardır. İyi bir beyaz tavan boyası tam beyaz olup zamanla sararma yapmaz.

Tavan Boyasına Su Katılır mı?

"Tavan boyası sulandırılır mı?” sorusu da sıklıkla merak edilir. Tavan boyasını kullanmadan önce su ile inceltmek gerekir. Tavan boyası inceltme işlemi için içine %15 oranında su katılır.

Tavan Boyası ile Duvar Boyanır Mı?

Tavan boyaları tavanlar için tasarlanmış olduğundan duvarda kullanılmaları uygun değildir. Tavan kullanımına yönelik özellikler barındıran tavan boyaları lekelere karşı zayıftır. Bu nedenle çabuk kirlenir.

Öte yandan tavan boyasının duvarlarda astar boya olarak kullanımı mümkündür. İlk kat veya son kat olmamak kaydıyla duvarlarda tavan boyası kullanılabilir.

Polisan tavan boyası ile siz de evinize yeni bir renk katın. Hemen Polisan’a gelin, evinizi en ekonomik şekilde boyayın!

 

IdeaSoft® | Akıllı E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.